57709
Book
In basket
(Przygody z nauką / Cécile Jugla, Jack Guichard)
(Akademia Mądrego Dziecka)
Dlaczego ziemniaki robią się miękkie podczas gotowania, a upieczone chipsy chrupią? Co to jest skrobia? Jak zrobić mąkę ziemniaczaną? Czemu wydrążony ziemniak nie tonie? Czy można przebić kartofla papierową słomką? Oto wspaniała książeczka dla starszaków i uczniów pierwszych klas szkoły podstawowej, pełna pomysłów na fascynujące zabawy, dzięki którym dzieci będą samodzielnie dokonywać naukowych odkryć. Zamiast skomplikowanych wyjaśnień, autorzy proponują małym odkrywcom serię dziesięciu eksperymentów z ziemniakiem i łatwo dostępnymi przedmiotami codziennego użytku. Przystępna forma, prosty, zrozumiały język i zabawne ilustracje rozbudzą w dzieciach ciekawość i miłość do nauki. Podczas robienia eksperymentów z książki, dziecko: ● nauczy się stosować prawo Archimedesa, robiąc ziemniaczane łódki; ● zrozumie, czym jest osmoza, drążąc kartoflaną studnię; ● odkryje, czym jest środek ciężkości, balansując warzywem; ● a także nauczy się robić puree, mąkę ziemniaczaną, frytki i o wiele więcej! Wszystkie fascynujące eksperymenty dzieci powinny przeprowadzać pod opieką osoby dorosłej. Bohaterami książek są dzieci, z którymi mogą utożsamiać się mali czytelnicy, a autorzy to eksperci specjalizujący się w popularyzowaniu nauki. Zabawne ilustracje, które pomogą w zapamiętaniu wiadomości, to ważny atut serii Przygody z nauką.
Availability:
Oddział dla dzieci i młodzieży
There are copies available to loan: sygn. 0/I [Oddział dla dzieci] (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce: 10 prostych, ale niesamowitych doświadczeń!.
Ilustracje również na wyklejkach.
Target audience note
Powyżej 3 lat.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again